Bursa locala a inchis sedinta de ieri in scadere pe linie, cea mai mare corectie fiind inregistrata in sectorul energetic, indicele de profil coborand cu 2% fata de referinta, la nivelul de 558 de puncte. Indicele principalelor zece companii din piata a pierdut 1,9% fata de referinta, in timp ce indicatorul societatilor financiare a coborat cu 0,8%, la nivelul de 23.700 de puncte.
Brokerii apreciaza ca in perioada urmatoare vor urma mai multe corectii in piata, in conditiile in care bursa locala a luat-o prea repede inaintea unei economii aflate in scadere. Cu toate acestea, corectia este temperata de optimismul investitorilor de portofoliu, care au intrat la acumulare, acestia fiind de parere ca scaderile nu sunt de lunga durata.
"Inregistram cresteri aproape continue de la inceputul anului si sa incheiem anul tot pe crestere mi se pare putin prea mult. Nu va mai dura mult si cred ca vom asista si la corectii ceva mai sustinute in piata, dar nu ma astept la una extrem de puternica, care sa reduca preturile la jumatate, spre exemplu. Deocamdata este o evolutie normala", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare, de 1,4% fata de referinta, urmate in top de scaderile SIF Moldova (SIF2), de aproape 1%, si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 0,9% fata de referinta. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inchis sedinta in stationare, la pretul de 1,21 lei/actiune.
"Corectiile din piata, in special cele pe societatile financiare sunt sustinute de intrarile la cumparare din partea investitorilor care isi pastreaza optimismul. Multi sunt de parere ca scaderile nu sunt unele de durata si nici ca se vor accentua, astfel incat prefera sa acumuleze", a adaugat Muresian.
Societatile bancare BRD si Erste Bank (