În 2008, un apartament la parter aducea proprietarului o chirie lunară şi de 1.000 de euro. Până anul trecut, închirierea apartamentelor la parter era o afacere profitabilă. În 2009, randamentele din acest tip de proprietate au scăzut semnificativ. Imobilele de la parter sunt destinate mai ales birourilor pentru firme mici şi mijlocii. De aceea, până anul trecut, proprietarii unui astfel de apartament obţineau câştiguri semnificative. „Închirierea la parter nu mai reprezintă aceeaşi tentaţie, iar astăzi, dacă se mai cer, aceste apartamente sunt dorite pentru relocare, de la trei camere la două spre exemplu“, declară Ioan Roşu, director general al firmei de consultanţă imobiliară Apulum94.
În prezent, cererile de acest tip vin din partea celor care nu-şi permit un spaţiu într-o clădire de birouri sau pentru mutări. „Mişcarea pe întreg sectorul de închirieri este una destul de lentă, însă mai ales apartamentele cu vad, destinate spaţiilor de birouri, au cel mai mult de suferit. De aceea, preţurile de închiriere al acestor apartamente au scăzut la jumătate“, mai spune Ioan Roşu.
Chirie între 12 şi 17 euro pe metru pătrat
În prezent, ponderea imobilelor de la parter, din întreaga ofertă de locuinţe de închiriat, ocupă aproximativ 10-18%, potrivit estimărilor din piaţă.
„Dintre acestea, un regim mai aparte îl au cele care se bucură de o poziţie vizibilă, stradală, sau cel puţin cele care au un acces uşor, astfel încât săfie pretabile şi pentru destinaţii comerciale, nu numai de birouri sau locuinţe“, explică Mirela Raicu, corporate senior consultant în cadrul companiei Esop. În ceea ce priveşte preţurile, acesteau au scăzut şi ele considerabil, cele mai mari fiind în cartierele selecte din Capitală, precum Dorobanţi sau Primăverii.
„La apartamentele de la parter situate în zone ultracentrale, precum U