Cu doar trei lei, se pot cumpăra 100 de grame de castane. Pe străzile municipiului Baia Mare şi-au făcut apariţia primii vânzători ambulanţi ce comercializează castane prăjite. „De 25 de ani vând castane împreună cu soţul meu. De pe la mijlocul lunii septembrie suntem prezenţi în centrul oraşului cu castane proaspăt prăjite“, spune Rozalia Lăcătuş (55 de ani), care a transformat mica afacere într-o sursă serioasă de venit. Cei care au învăţat de la părinţi „meşteşugul negoţului cu castane“ spun că nu e o meserie uşoară.
„Zilnic trebuie să tai câte 5.000-6.000 de castane. Fiecare bucată trebuie tăiată, altfel castanele nu sunt bune şi nu se prăjesc bine“, explică Augustin Lăcătuş, soţul Rozaliei. „Degetele mele sunt toate tăiate din cauza atâtor castane. Nu e atât de uşor să vinzi castane“, continuă el.
Secretele meseriei
La fel cum fiecare meserie are secretele ei şi în spatele meşteşugului castanelor se ascunde un secret. „Castanele trebuie prăjite jumătate ca să scadă jumătate şi să fie bune de mâncat. Dacă nu ştii cum să le prăjeşti, nu ai clienţi“, arată Augustin. Mulţi băimăreni străbat tot oraşul pentru a gusta din trufandalele celor doi comercianţi. „În fiecare an cumpăr castane de la doamna Rozalia. Vin chiar din celălalt capăt al oraşului pentru că ştiu că la ei sunt foarte bune“, spune Codruţa Grama de 19 ani. Băimărenii pot să-şi cumpere 100 de grame cu doar trei lei.
Vânzătorii cumpără castanele de la alţi comercianţi din împrejurimi. „Sunt persoane care au plantaţii de castani în Ferneziu sau pe Valea Roşie. De acolo cumpărăm câte 30-40 de kilograme o dată“, explică Rozalia Lăcătuş. „Mai demult mergea soţul meu la cules şi jumătate rămânea la noi, jumătate dădeam la cel de la care culegeam. Ieşeam mai ieftin şi era mai bine“, îşi aduce aminte femeia.
Sursă de venit