Cea mai mare comunitate din oraş numără 2.500 de suflete
Mai citiţi
Lipovenii din Botoşani reînvie tradiţiile ruseşti
Armenii au ajuns târgoveţii Botoşaniului de altădată
Evreii îşi reconstruiesc viitorul în Botoşani
Salvaţi etniile Botoşaniului!
Numeroşi rromi se dezic de originea lor şi refuză să fie numiţi ţigani. Argumentul este standard: „eu nu fac ce fac ceilalţi ţigani“.
Liderii rromilor din Botoşani susţin că problema esenţială a comunităţii este lipsa de identitate, cauzată atât de prejudecăţile celor din jur, cât şi de sărăcie.
În plus, rromii botoşăneni nu reuşesc să se închege ca un grup unitar şi pentru că preferă dezbinarea. Astfel, majoritatea celor care ajung să se afirme pe plan social îşi reneagă originile, cu sintagme de genul: „eu nu fac ce fac ceilalţi ţigani“.
„Este un paradox“, concluzionează Semiramida Balan, consilier pe problemele rromilor din cadrul Prefecturii.
Discriminarea, piedică
în calea afirmării etniei
Conform informaţiilor deţinute de aceasta, comunitatea rromilor din municipiu, atestată documentar cu câteva sute de ani în urmă, numără în acest moment 2.500 de persoane. Cu totul, în tot judeţul ar vieţui în jur de 15.000 de ţigani.
Balan crede că discriminarea este una dintre piedicile cele mai serioase în calea afirmării multora dintre rromi. „Motivul principal pentru această discriminare o constituie istoria colectivă şi imaginea pe care oamenii deja şi-au format-o“, susţine consilierul pe problemele rromilor. Rromii din mediul rural sunt lipsiţi, în majoritatea lor, de o minimă educaţie şcolară, motiv pentru care şansele de a găsi o slujbă sunt minime.
Rromii din mediul rural trăiesc o robie modernă
Din această cauză, cei mai mulţi sunt nevoiţi să lucreze la negru. „Bătrânii de la ţară au terenur