La doar 31 de ani, Ondrej Safar a fost desemnat de cehii de la CEZ să pună pe picioare centralele eoliene de la Fântânele-Cogealac, judeţul Constanţa. Ondrej Safar crede că punerea în funcţiune a primelor turbine, estimată pentru primăvara anului viitor, va fi cel mai dificil moment al proiectului. Ondrej Safar a fost trimis de compania-mamă din Praga, în noiembrie 2005, să participe la transformarea societăţii Electrica Oltenia, proaspăt cumpărată de compania cehă CEZ.
Aproape trei ani mai târziu, în august 2008, a preluat conducerea proiectului eolian de la Fântânele-Cogealac.
„A fost o mare provocare pentru mine. Primul meu mandat în România, de trei ani, expira în câteva luni, nu era clar cât voi mai sta şi nimeni nu ştia cum o să fie“, povesteşte Safar, care, între timp, şi-a prelungit cu încă trei ani contractul.
Tânărul manager trebuia să se ocupe de construcţia propriu-zisă a parcului, să înceapă partea de achiziţii şi să aibă grijă de toate contractele pentru proiectul care se ridică la 1,1 miliarde de euro. De atunci, jumătate din timp şi-l petrece la Constanţa, jumătate la Bucureşti.
Ziua când au venit turbinele
Cea mai dificilă etapă de până acum a proiectului a fost cea de început, până a pornit şantierul. Asta pentru că unele firme subcontractoare şi chiar inginerul de proiect nu aveau suficientă experienţă pentru o astfel de lucrare.
În schimb, cea mai fericită zi pe şantierul de la Fântânele a fost cea în care au început să vină turbinele. Piesele impresionau prin dimensiuni: turnul înalt de 100 de metri, nacela de 82 de tone şi rotorul cu diametrul de 100 de metri.
„Atunci au realizat toţi că nu e de joacă, iar ceea ce era până atunci pe hârtie începea să devină realitate. Au început să vadă pentru ce lucrează şi cât de important este“, spune Safar. As