Viile din podgoria Cotnari, care musteau de nerăbdare să fie culese, sunt pline acum de muncitori sezonieri care se întrec în adunatul strugurilor. În ritmul alert în care se lucrează, în maxim o lună de zile vor fi culese viile intrate pe rod de pe o suprafaţă de 1.200 de hectare. Sursa: Adi Piclisan
1 /.
Ca în fiecare an, Frâncuşa este prima care iese din vie pentru a da parfum mustului, în timp ce Grasei de Cotnari îi şade bine pe butuci până toamna târziu, când dă mucegaiul nobil. Cei 1.600 de moldoveni tocmiţi la cules de societatea viniviticolă (SC. Cotnari SA – n.r.) din localitate, aleargă într-un suflet prin vie cu găleţile pline cu chiorchini, de parcă ar fi adunat aur.
Fiecare găleată de struguri culeasă se contabilizează la catastif, iar oamenii muncesc cu zâmbetul pe buze, cu gândul la gologanii pe care îi vor primi la finalul sezonului de recoltare. În final, din podgoria Cotnari, organizată în 10 ferme, vor ieşi în acest an 8 milioane de litri de vin.
Pârleala pe un an
Într-o zi şi jumătate, culegătorii mobilizaţi în zona Ţiglăi au reuşit să adune struguri de pe o întindere de 15 hectare. Sunt veniţi la cules cotnăreni şi deleni care trudesc mai tot anul prin vie, primăvara la tăiat şi legat, toamna la recoltat, iarna la muşuroit şi îngropat.
În jumătate de oră, o formaţie de 25-30 de oameni adună un tractor plin cu struguri, în jur de 2.500 de kilograme. Culegătorii care dau cel mai mare randament ştiu să-şi dozeze efortul astfel încât să fie buni de muncă tot sezonul.
Rodul muncii
În vie e larmă mare numai în punctul unde se face prima recepţie a strugurilor, la tractoarele în care sunt deşertaţi strugurii. Un culegător cu dexteritate adună într-o zi în jur de 600 de kilograme de struguri.
„Sunt mulţi cei care vin ş