Localnicii din Valea Călugărească au o recoltă de struguri mult mai bogată decât se aşteptau, dar care nu le aduce profit, ci în special cheltuieli. Societăţile de vinificaţie din judeţ au obţinut producţii bune de struguri şi nu mai au nevoie de fructe de la localnici.
„Ne mai vindem strugurii la poartă, ca să scoatem un ban. Se mai opreşte câte un om cu maşina şi cumpără. Avem soiuri bune, precum Feteasca Regală, dar şi pentru masă“, a spus Iulian Mihai, viticultor din Valea Călugărească.
Unii nici măcar nu au mână de lucru pentru recoltarea producţiei şi sunt nevoiţi să angajeze zilieri pe care trebuie să îi plătească.
„Eu le dau bani sau produse, iar ei lucrează în vie. Nu de alta, dar dacă nu procedam aşa, riscam să se strice toate roadele muncii mele“, a spus un alt viticultor, Dan Sică. „Zilierii“ sunt cam singurii care se bucură de recoltă, întrucât au unde să muncească.
„Pe zi sunt plătit cu 30 de lei, dar dacă adun peste 100 de găleţi primesc până la 50 de lei. Am şi cazarea asigurată şi o masă pe zi“, a declarat Tudor Oblogeanu (52 de ani), din judeţul Iaşi.
În judeţul Prahova există peste 7.500 de hectare cultivate cu viţă-de-vie. Aproape jumătate dintre acestea se află în gospodăriile particulare. Un kilogram de struguri, cumpărat direct de la producătorii particulari, costă între 1,2 lei şi 10 lei.