» Presedintele american, Barack Obama, a marcat ieri aniversarea simbolica a declansarii crizei financiare explicand intr-un discurs cum intentioneaza sa impiedice SUA sa mai ajunga pe marginea catastrofei.
La implinirea unui an de la colapsul venerabilei banci de afaceri Lehman Brothers – unda de soc care s-a propagat in sistemul financiar american si apoi in intreaga economie mondiala –, Obama a aparat actiunile pe care le-a intreprins de la 20 ianuarie, cand a preluat presedintia unei tari "aflate pe marginea prapastiei", potrivit propriilor cuvinte.
Discursul, pronuntat la Federal Hall, unul dintre locurile istorice ale democratiei americane, aflat in inima Wall Street si la doi pasi de Bursa, simbolul abuzurilor care au indignat americanii si pe insusi Barack Obama, a rezumat pistele avute in vedere de presedinte pentru a evita ca Statele Unite sa mai traverseze o catastrofa economica. Dupa interventiile de despotmolire a industriei si finantelor care pana atunci pareau de neconceput in tara capitalismului-rege si care au provocat revolta adversarilor sai, Obama si-a expus planurile privind dezangajarea statului.
Trebuie amintit ca, sambata, zeci de mii de persoane venite din intreaga tara au manifestat la Washington denuntand politica de control al statului, pusa in functiune de Obama. Ei au cerut scaderea fiscalitatii, "mai putin stat" si "mai multa libertate economica". Casa Alba a aparat imediat cheltuielile publice angajate dupa debutul crizei financiare, "masuri iesite din comun pentru salvarea sistemului financiar, pentru impiedicarea disparitiei industriei nationale a automobilului si pentru relansarea economiei".
Obama a explicat necesitatea reformarii economiei inca fragile pentru asigurarea unei cresteri durabile si si-a declarat intentiile de a pune capat exceselor din lumea finantelor si de a dicta "regulil