Principalele plasamente ale celor mai mari fonduri mutuale, cu active nete totale de peste 1,6 mld. lei (380 mil. euro), sunt depozitele deschise la bancile locale si obligatiunile emise de institutiile financiare straine.
Fondurile BCR Monetar, Raiffeisen Monetar, BCR Obligatiuni, Simfonia 1 si OTP Comodis sunt cele mai mari cinci fonduri mutuale din piata, dupa volumul activelor nete raportat la finalul lunii august.
Jumatate din averea de peste 1,6 mld. lei a acestor fonduri a fost depozitata la banca, in timp ce obligatiunile au atras aproape o treime din active, respectiv 457 mil. lei, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Toate cele cinci sunt fonduri care investesc in instrumente cu venit fix, fiind administrate de societati ce apartin unor grupuri bancare.
Cu active de peste 600 mil. lei, BCR Monetar este cel mai mare fond de investitii din piata locala, depozitele fondului fiind in valoare de 308 mil. lei la finele lunii august. Principalele trei banci la care fondul are depozite sunt Banca Transilvania, Piraeus si BCR, potrivit rapoartelor semestriale de administrare. In primele opt luni ale anului, BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, a raportat un randament de 11%.
Cele mai mari depozite la Banca Transilvania, Piraeus si Banca Romaneasca
Potrivit legislatiei, un fond mutual nu poate detine mai mult de 20% din activele sale in depozite constituite la aceeasi entitate. Insa, la finele lunii iunie, cele cinci fonduri s-au apropiat de limita maxima admisa, incurajate in principal de dobanzile ridicate cu care au fost remunerate depozitele, reiese din rapoartele semestriale de administrare. Maximul a fost atins de fondul monetar OTP Comodis, cu 19% din active depozitate la Banca Romaneasca. OTP Comodis, administrat de OTP Asset Management, a inregistrat un randament de 10