Acum este oficial. Oamenii nu se pot abţine de la îngheţată şi produsele fast-food pentru că acestea ajung să le controleze mintea. Sursa: AP Photo/Rompres
Grăsimile conţinute de anumite alimente cum ar fi burgerii sau îngheţata ajung direct la creier, de unde sunt transmise semnale către celule, suprimând, pentru cel puţin trei zile, senzaţia de saţietate. Aceasta este determinată de insulină şi leptină, hormoni implicaţi în controlul masei corporale.
" De obicei, corpul ne avertizează când am mâncat suficient, însă aceasta nu se întâmplă atunci când mâncarea ne place foarte mult", spune doctorul Deborah Clegg.
Studiul americanilor demonstrează că proprietăţile chimice ale creierului se pot schimba foarte repede, astfel că, în urma consumului de alimente bogate în grăsimi, semnalele sunt transmise creierului, iar organismul devine imun la insulină şi leptină, ajungându-se la supraalimentare.
Cercetătorii au mai descoperit că un anume tip de grăsime - acidul palmitic care se găseşte în carnea de vită, unt, brânză şi lapte - principalul responsabil pentru declanşarea acestui mecanism.
"Substanţa apare în proporţii mari în alimentele bogate în grăsimi saturate", spune Clegg.