Euro s-a oprit ieri din crestere pe piata valutara interbancara, osciland in jurul nivelului de 4,28 lei, unde urcase inca de vinerea trecuta, insa dealerii sunt pesimisti si spun ca este doar o problema de timp pana cand cursul va atinge pragul de 4,3 lei pentru un euro.
La cursul oficial euro a atins insa un nou maxim al ultimelor sase luni, la 4,2747 lei, cu 1,95 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 2,51 bani, urcand la 2,9410 lei.
Corectia usoara de ieri vine dupa o serie de deprecieri rapide. In cursul ultimei saptamani leul a pierdut aproape 1% in fata euro.
"Jucatorii iau in calcul posibilitatea unei interventii din partea bancii centrale si ar putea sa testeze in zilele urmatoare pragul de rezistenta de 4,3 lei pentru un euro", spune Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Leul este lovit acum si de inrautatirea perceptiei jucatorilor straini asupra regiunii, dupa ce guvernul din Polonia a anuntat saptamana trecuta ca deficitul bugetar din 2010 ar urma sa creasca la 8% din Produsul Intern Brut, nivel dublu fata de cel stabilit pentru anul acesta.
Nici vestile de pe piata locala nu ajuta acum leul.
"Am avertizat si in trecut ca euro ar putea sa urce spre 4,3 lei, in conditiile in care riscurile pentru o depreciere a leului sunt mai mari decat cele pentru o apreciere. Dupa ce a crescut mai repede decat toate tarile din regiune, Romania se confrunta acum cu cea mai puternica contractie economica, deficitul bugetar este in crestere, iar perspectivele sunt incerte, in conditiile in care Guvernul continua sa dezbata pe tema reducerii cheltuielilor publice. Totodata, relaxarea politicii monetare nu ajuta leul", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Ea considera ca euro va urca spre 4,35 lei in octombrie, revenind astfel la maximele istorice atinse in ianuarie anul acesta.
Fata de ince