Parlamentul român se află pe ultimele locuri în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care se consultă cu instituţiile europene în privinţa legislaţiei comunitare.
Un raport oficial european citat de EU Observer arată că România, împreună cu Spania şi Malta, sunt ţările care nu au avut nimic de spus faţă de măsurile legislative propuse de Bruxelles. Ele nu au prezentat nici o analiză pe această temă, deşi Comisia Europeană trimite direct propunerile sale legislative, precum şi documentele aferente pentru consultarea parlamentelor naţionale ale tuturor ţărilor membre ale UE, în scopul consultării cu acestea asupra oricărei măsuri legislative comunitare propuse, procedura având rolul intensificării comunicării între Uniune şi cetăţenii statelor membre. Acelaşi raport arată că, din totalul de 27 de ţări membre, 15 au manifestat o lentoare sau un interes scăzut faţă de propunerile legislative comunitare, trimiţând mai puţin de zece luări de poziţie în ultimii trei ani. La polul opus, pe primul loc, se află Parlamentul portughez, care a trimis 102 comentarii faţă de aceste proiecte legislative, în ultimii trei ani - o treime din totalul de analize transmise de cele 27 de ţări membre. După portughezi vin francezii, cu 58 de păreri transmise, iar pe locul al treilea, germanii, cu 48 de comentarii, urmaţi de suedezi, cu 44 de opinii, şi britanicii, cu 39 de păreri. Dintre statele fostului bloc sovietic care au devenit membre ale UE, Cehia este cea mai receptivă la propunerile legislative comunitare, ea intervenind de 41 de ori.
Parlamentul român se află pe ultimele locuri în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care se consultă cu instituţiile europene în privinţa legislaţiei comunitare.
Un raport oficial european citat de EU Observer arată că România, împreună cu Spania şi Malta, sunt ţările care nu au avut nimic de spus