» Anul acesta, 22 de procurori si judecatori din Constanta s-au pensionat, iar posturile lor nu au fost ocupate nici macar in proportie de 50%.
» Magistratii spun ca, in ciuda acestui fapt, numarul dosarelor pe care le au in lucru a crescut.
Dupa criza financiara din justitie, si cea de personal loveste acest domeniu. La Consiliul Superior al Magistraturii se depun cereri de pensionare pe banda rulanta, iar conducerile parchetelor si instantelor spun ca au un deficit mare de judecatori si procurori. In judetul Constanta schema de personal este la jumatate, in conditiile in care numarul dosarelor a atins un numar-record anul trecut. Potrivit reprezentantilor CSM, numai in primele luni ale acestui an peste 400 de judecatori si procurori au plecat din magistratura, cu aproape 50% mai multi decat in 2008. Totul in conditiile in care in sistemul judiciar sunt aproximativ o mie de posturi vacante. La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii s-a intrunit pentru a discuta 58 de cereri de pensionare si a gasi solutii la criza de personal care risca sa blocheze sistemul judiciar.
"S-au analizat cinci cereri de pensionare ale unor procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta si cererea de demisie a unui judecator de la Tribunalul Constanta", a declarat Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al institutiei. Printre procurorii care au solicitat acest lucru se afla si procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Elena Vlad. Toate cererile au fost trimise presedintelui Romaniei pentru a fi aprobate.
Pensionari pe banda rulanda
In acest an, 22 de procurori si judecatori constanteni au iesit deja la pensie. Motivul pare a fi mult trambitata lege unica a salarizarii, prin care venturile magistratilor s-ar diminua drastic, dar si conditiile in care acestia lucre