Directorii de şcoli care sunt membri ai unui partid trebuie să opteze în termen de 45 zile între funcţia politică şi postul din sistemul de învăţământ, principiu care va fi aplicat şi la nivelul universităţilor, a decis Guvernul în şedinţa din această seară, potrivit Mediafax. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Regula a fost decisă prin introducerea unui amendament în acest sens în proiectul de lege al educaţiei naţionale, transmis Parlamentului de Guvern pentru angajarea răspunderii.
"Directorul şcolii nu va putea să facă parte dintr-un partid politic pe durata mandatului. Actualii directori care sunt membri de partid au termen 45 de zile pentru a opta între funcţia de director şi cea de membru de partid. Persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică nu pot exercita niciuna dintre funcţiile de conducere din cadrul universităţii şi trebuie să aleagă între cele două funcţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Proiectul legii educaţiei naţionale prevede că directorii de şcoli şi directorii adjuncţi nu pot fi membri ai unui partid politic în perioada mandatului.
50 de amendamente au trecut
Guvernul a acceptat peste 50 de amendamente dintr-un total de aproximativ 1.600 de propuneri depuse la proiectul legii educaţiei naţionale, pentru care îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului.
Şcolile vor fi conduse de către un consiliu de administraţie format, în proporţii egale, din cadre didactice, reprezentanţi ai părinţilor şi autorităţi locale, organism de conducere care va alege inclusiv directorul unităţii de învăţământ, a mai decis Guvernul. Un alt amendament important adoptat de Executiv acordă consiliilor locale dreptul de a elabora planurile de şcolarizare din aria geografică pe care o administrează, pe baza mai multor criterii, între care opţiunile elevilor pentru