Soarta Lehman Brothers era pecetluita inca din primavara lui 2008, cand Henry Paulson, secretarul Trezoreriei SUA, punea la indoiala calitatea actiunilor lui Richard "Dick" Fuld, directorul executiv al bancii, actiuni ce s-au dovedit ulterior manate de ambitii personale.
La jumatatea anului trecut Lehman era un vulcan gata sa erupa, angajatii celei de-a patra banci de investitii ca marime din Statele Unite pornind o adevarata revolutie cu scopul de a-l scoate pe tusa pe Joe Gregory, presedintele Lehman de la acel moment, conform cartii " A Colosal Failure of Common Sense", scrisa de un fost vicepresedinte al bancii.
Ce s-a intamplat de fapt cu Lehman Brothers? Exista mii de intrebari fara raspuns referitoare la criza financiara: De ce a fost lasata sa se prabuseasca o banca de asemenea dimensiuni, care a zguduit din temelii economia mondiala prin falimentul sau? Cine a fost de vina?
Un fost vicepresedinte al Lehman, Lawrence McDonald, a incercat sa raspunda la toate aceste intrebari cu informatii chiar din interior.
Intalnire cruciala
In primavara lui 2008 Paulson se intalnea cu Fuld, o intalnire ce s-a dovedit a avea un final deloc fericit. La acel moment, Lehman activa in mai multe domenii, ce in urma cu patru ani ii erau necunoscute.
Intalnirea celor doi nu a fost una fructuoasa. Fuld a incercat sa il convinga pe fostul secretar al Trezoreriei ca era stapan pe situatie si cunostea riscurile la care s-a expus. Directorul Lehman a invocat cu superioritate experienta sa in fruntea bancii, experienta net mai bogata decat cea a lui Paulson la conducerea unui alt titan de pe Wall Street, Goldman Sachs. Richard Fuld se afla la conducerea Lehman din 1994. El a spus atunci ca va reusi sa depaseasca cu bine perioada critica, dar soarta s-a insarcinat sa ii demonstreze contrariul.
Doar cateva luni mai tarziu, Lehman Brothers era