Aproape 3.000 de bugetari s-au adunat, astăzi, în faţa Parlamentului, pentru a protesta gălăgios faţă de noua lege a salarizării, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest gen, organizată de sindicatele din învăţământ, sănătate, poliţie şi magistratură. Sursa: Vlad StanescuSursa: Vlad StanescuSursa: Vlad StanescuSursa: Vlad Stanescu
1 /.
La proteste au fost aşteptaţi 6.000 de oameni, din Capitală şi din ţară, dar s-au strâns cel mult 3.000. La ora 16:00 Guvernul a început şedinţa de angajare a răspunderii în Parlament pe legea educaţiei, legea unică de salarizare şi legea reorganizării prin care bugetarii sunt obligaţi să îşi ia zile de concediu fără plată. Protestul de astăzi va fi urmat de o grevă generală a salariaţiilor din sistemul public, pe 5 octombrie, potrivit Alianţei Bugetarilor.
Foto: Vlad Stănescu
Codul educaţiei, un nod gordian
Profesorii, printre cei mai nemulţumiţi bugetari, suferă atât din cauza schimbărilor introduse prin noua lege a educaţiei, cât şi din cauza grilei unice de salarizare, despre care spun că îi dezavantajează în raport cu magistraţii, deşi ambele categorii au studii superioare.
„Odată am învăţat cu gura pariul cu agricultura/La fel cred că va fi impactul/Că au semnat mai-marii pactul” stătea scris pe o pancartă purtată de un sindicat al profesorilor. Alte mesaje au întărit nemulţumirea generală. „Ce să zic acum de cod/Pentru toţi a fost un nod/Şi prevăd că an de an/Va fi nordul gordian” sau „Ca tot omul m-am gândit/Că salariul mi-au mărit/Iar acum vă spun cinstit/Sunt cu totul bramburit”.
"Dacă astăzi cabinetul Boc îşi asumă răspunderea pe cele trei legi, asistăm la decesul puterii democratice în România", a spus Marius Nistor, preşedintele sindicatului Spiru Haret. Simbolic, profesorii au pregătit o cruce şi o coroană cu fl