Seful diplomatiei romane a declarat, dupa reuniunea cu omologii sai din UE, ca Romania a iesit din sfera sanctiunilor si ca nu i se va mai aplica clauza de salvgardare pe domeniul justitiei, eliminandu-se ingradirea accesului la fondurile europene sau la spatiul Schengen. Cu toate acestea, in concluziile intalnirii ministrilor de Externe de la Bruxelles nu se face nici o referire la aceasta posibilitate.
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a spus, la finalul reuniunii sefilor diplomatiilor europene de la Bruxelles, ca "s-a eliminat posibilitatea conectarii Mecanismului de Cooperare si Verificare cu problema fondurilor sau a aderarii la spatiul Schengen". Cu alte cuvinte, ministrul de Externe sustine ca Romania ar fi scapat de clauza de salvgardare, pedeapsa maxima pe care ar putea sa o suporte Bucurestiul in cazul in care nu respecta standardele europene in justitie si nu intensifica lupta anticoruptie. Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, Romania ramane sub monitorizare si, ca atare, clauza de salvgardare este deocamdata activa.
De altfel, in comunicatul oficial dat publicitatii dupa intalnirea ministrilor de Externe din UE se precizeaza mentinerea monitorizarii pe justitie pentru Romania. In plus, sefii diplomatiilor europene cer Bucurestiului "un amplu consens politic pentru a permite sistemului juridic sa functioneze eficient si independent si pentru a consolida lupta impotriva coruptiei", facand referire, in subsidiar, la revolta magistratilor care au blocat sistemul in ultimele doua saptamani. Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Alin serbanescu, ne-a spus ca pozitia ministrilor de Externe ai UE trebuie citita "printre randuri" si ca, de acum, monitorizarea va fi mai blanda.
Alin Serbanescu sugereaza ca Romania nu va mai putea fi amendata prin taierea fondurilor comunitare ca p