I-a plăcut de mică să o ajute pe bunica ei la gătit. Femeia îşi aminteşte cu drag de ziua când a făcut pentru prima dată o mâncare singură. Elisabeta Şarga povesteşte că i-a plăcut să gătească încă de când avea 10 ani. Bunica ei i-a fost un bun exemplu.
„Chiar dacă nu m-am gândit că vreau să mă specializez în domeniu, aveam o anumită înclinaţie asupra gătitului. De mică îmi plăcea să o urmăresc pe bunica mea când era în bucătărie. Abia pe la vârsta de 30 de ani mi-am spus că trebuie să mă fac bucătăreasă”, a mărturisit Elisabeta.
Găteşte de aproape 20 de ani
Arădeanca a lucrat timp de 15 ani ca şi croitoreasă. I-au plăcut aţa şi acul şi a ştiu să croiască cele mai deosebite ţinute. Mai apoi, Elisabeta s-a hotărât să rămână la bucătărie, pasiunea pentru gătit fiind mult mai mare decât croitoria. De-a lungul anilor, Elisabeta a trecut pragul multor restaurante şi a gătit pentru mii de persoane. Singură a învăţat sute de reţete, atât româneşti, cât şi din bucătăriile străinilor. „Ori de câte ori am timp iau o carte de bucate şi citesc din ea. Îmi place să învăţ în fiecare zi câte ceva nou. Îmi iubesc meseria, iar dacă ar fi să o iau de la capăt aş alege bucătăria pe primul plan, nu croitoria cum am făcut-o în urmă cu câţiva ani”, a adăugat bucătăreasa.
A gătit pentru mii de persoane
De un an de zile, Elisabeta Şarga lucrează la un restaurant din Arad unde a învăţat multe secrete legate de bucătăria românească. Elisabeta a povestit că nu o dată a fost pusă în situaţia de a improviza un meniu, în cazul în care s-a întâmplat să nu aibă un anumit ingredient cerut de client. „Consider că un bucătar bun trebuie să ştie să aibă imaginaţie şi să improvizeze în situaţii critice. Nu o dată am fost nevoită să inventez câte-o reţetă, sau să adaug alte ingrediente decât cele de la carte”, a spus arădeanca.
@N