Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu s-a prezentat în Parlament pentru a face bilanţul mandatului său. Un bilanţ anunţat ca "onest", dar care i-a plictisit la maximum pe parlamentari, la finalul celor două ore de discurs prezidenţial în sală mai rămânând mai puţin de jumătate din aleşi. Un bilanţ care a semănat mai mult cu anunţul voalat al unei noi candidaturi.
"Mă întorc azi aici după cinci ani pentru un bilanţ onest al mandatului meu", a fost explicaţia dată de preşedintele Băsescu prezenţei sale în plenul reunit al Parlamentului, deşi anunţase că va prezenta un mesaj cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. A explicat apoi că va fi vorba de câteva "gânduri despre drumul petrecut împreună, dar şi despre viitorul naţiunii". Într-un speech cu note puternic emotive, Traian Băsescu a vorbit despre cel mai mare privilegiu pe care îl poate avea cineva, acela de a fi preşedintele ţării sale, pentru a se lăsa apoi declarativ la judecata românilor pentru greşelile făcute. "De la începutul mandatului meu au existat dezbateri legitime asupra unor decizii pe care le-am luat, dar este evident că ţara a evoluat, că au fost deschise căi către viitor. Poate am făcut şi greşeli (...) dar numai românii mă pot judeca. (...) Pentru mulţi politicieni poate că nu am fost preşedintele pe care şi l-au dorit, dar m-am gândit mereu numai la binele ţării. Am refuzat să fac compromisuri, începând cu cel al tăcerii cu sistemul ticăloşit", a spus Băsescu de la tribuna Parlamentului.
Tonul discursului preşedintelui a trecut apoi rapid de la sensibil la tehnic, pe măsură ce a început să prezinte realizările mandatului său, identificate în nu mai puţin de 12 puncte. Astfel, Băsescu a vorbit despre integrarea în UE, cota unică de impozitare, condamnarea comunismului în Parlament, dosarele Securităţii predate CNS