Niciun laborator din ţară, de determinare a poluării aerului, nu este acreditat conform normelelor europene. Prin depăşirea concentraţiei de amoniac din aer faţă de limita maximă admisă, Combinatul Chimic Azomureş a fost amendat de Garda de Mediu, în luna iulie cu 50.000 lei şi zilele trecute cu 20.000 lei. Şeful Gărzii, Octavian Moldovan, nu exclude ca Azomureş să conteste în instanţă amenda primită, ca şi pe prima.
”Noi doar transformăm în sancţiuni măsurătorile Agenţiei de Protecţia Mediului”, a spus Octavian Moldovan. Iar Angela Podină, directorul executiv al Azomureş, a confirmat contestaţia.
”Noi avem propria noastră aparatură de determinare a emisiilor de substanţe, a căror date au corespuns cu cele ale APM. Însă când am fost amendaţi, APM a făcut măsurători în alte zile decât cele făcute simultan cu noi”, a remarcat Angela Podină.
Iar Dănuţ Ştefănescu, şeful APM Mureş, a replicat: „Când nu sunt depăşiri ale concentraţiei de amoniac din aer ele sunt acceptate de Azomureş. Apoi, laboratoarele din ţară nu sunt acreditate, costă 5000 de euro o acreditate şi nu sunt bani”, a spus Ştefănescu, adăugând că APM are două analizoare ale aerului în Târgu Mureş, la sediul său şi la sediul Direcţiei Apelor.
Acuzând că APM şi Garda de Mediu Mureş nu sunt competente, primarul Târgu Mureşului se va întâlni pe 17 septembrie cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu. „Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş nu deţine aparate capabile să măsoare exact poluarea aerului. Fac un apel la Azomureş să înţeleagă că poluarea trebuie să înceteze şi grija lor pentru mureşeni va trebui să nu fie doar declarativă”, a conchis Florea.