Judecătorii ar vrea să continue protestul prin blocarea totală a justiţiei, dar în acelaşi timp ar şi relua lucrul de teama eventualelor repercusiuni. Magistraţii susţin că dacă acceptă prevederile legii salarizării unice ar putea avea soarta profesorilor care au trecut, în doar câteva zile, de la extaz la agonie, când la sfârşitul lui 2008 au aflat că majorarea salariului cu 50% nu se mai aplică. În consecinţă, potrivit unor surse apropiate corpului judecătorilor, vineri se va decide continuarea protestului început în data de 1 septembrie, oferta guvernanţilor fiind considerată nesatisfăcătoare.
Cu toate că guvernul le-a promis că salariile nu le vor fi reduse, magistraţii spun că nu pot avea încredere în cuvântul guvernanţilor.
Ei susţin că în cursul zilei de azi, secretarul de stat Octavian Ojog, de la Ministerul Justiţiei, a trimis la toate instanţele din ţară o circulară în care arată că salariile nu vor scădea nici după de 1 ianuarie 2010, dată de la care va intra în vigoare noua lege a salarizării unice. Judecătorii spun că ceea ce scrie secretarul de stat în circulară sunt “inepţii”, deoarece exemplele oferite sunt calculate după legea din prezent şi nu după cea a salarizării unice.
„În adresa lui Ojog se face referire la coeficienţi de salarizare de 23 în condiţiile în care, în Legea Salarizării Unice cel mai mare coeficient este de 12. Sunt simple poveşti care nu doresc altcceva decât să ne amăgească”, a spus un judecător clujean. Legea „alba neagra”
În varianta legii asumate de guvernul Boc, salariile magistraţilor sunt mai mici cu 25 -30% decât cele pe care le primesc în prezent. Legea salarizării unice prevede, la capitolul salarizării magistraţilor, că salariile judecătorilor şi procurorilor vor fi majorate cu 30%. Astfel, cel mai mare salariu din justiţie va fi cel al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie