Numit de Ion Iliescu să construiască în 1990 un serviciu secret de informaţii, Virgil Măgureanu a zis că SRI "nu a putut să funcţioneze decât după circa trei ani de la înfiinţarea lui", la mineriada din 1990 lucrătorii SRI fiind "depăşiţi de situaţie". Primul director al SRI rememorează apariţia serviciului construit cu securişti fără să fie fosta Securitate în cartea “De la regimul comunist la regimul Iliescu”. " Nu ştiu de câte ori s-a întâmplat în lume sau în istorie ca un stat să rămână peste noapte fără servicii secrete ", îşi aminteşte Virgil Măgureanu, fondatorul şi primul director al Serviciului Român de Informaţii .
" Decretul de înfiinţare a SRI, la sfărşitul lui martie 1990, acesta era mai mult un nume care nu avea acoperire în activitatea sa. Au trebuit să treacă ani buni până când instituţia să poată răspunde plenar atribuţiilor sale. Unităţile teritoriale pe baza cărora s-a înfiinţat erau paralizate, nu aveau un management corespunzător, iar efectivele sale abundau de oameni depăşiţi de situaţie, chiar deprofesionalizaţi. Au fost necesari aproape doi ani pentru a întineri aparatul de comandă, cu profesionişti, iar dintre cadrele de comandă provenite din MapN au putut fi reţinuţi doar doi comandanţi (de la Timiş şi Harghita)", adaugă acesta.
" SRI nu a putut funcţiona decât după circa trei ani de la înfiinţarea lui " , zice Măgureanu.
Începuturile serviciului au fost grele pentru omul care le-a construit:
“Eram omul nepotrivit, inclusiv profesional, pentru funcţia de director al SRI. Am fost şi ridiculizat pentru asta. S-a plecat de la faptul că eu sunt un absolvent de filosofie, adică un om cu capul în nori. Filosofia nu este bună pentru cineva care are preocupări foarte concrete” „Ofiţerii fostei Securităţi mă priveau cu suspiciune, aveau acea doză de rezervă care provenea, p