Depozitul trebuia închis din data de 16 iulie Administraţia combinatului siderurgic ignoră în continuare normele impuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului în ceea ce priveşte depozitul de deşeuri. Prin avizul de mediu nr. 37 din 2008, ArcelorMittal şi-a asumat mai multe obligaţii legate de închiderea haldei, pe care nu le-a respectat. Teoretic (potrivit acordului de mediu încheiat între Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi şi ArcelorMittal), la 16 iulie 2009 trebuia ca halda de zgură a Combinatului gălăţean să fie închisă.
Amintita haldă este un munte de gunoaie de tot felul: zgură de furnal şi de oţelărie, resturi tehnologice de la fabricile de var, de la uzina cocso-chimică şi de la fabricile de oxigen, alte gunoaie. Potrivit analizelor, deşeurile conţin concentraţii mari de cianuri, oxizi de fier, plumb etc.
59 de milioane de tone de deşeuri!
Depozitul de deşeuri a fost deschis în anul 1968, conţine circa 59 de milioane de tone de deşeuri şi se întinde pe un milion de metri pătraţi de teren. Acestea au blocat parţial cursul râului Mălina, care a format o imensă baltă poluată grav (cu mult peste normele maxim admise) cu cianuri, plumb, fier, suspensii. Apa otrăvită se infiltrează în pânza freatică şi se scurge apoi în râul Siret.
În ciuda faptului că ArcelorMittal ştia încă din iunie 2008 că halda va fi închisă şi că va trebui să-şi facă un depozit de deşeuri conform cu legile europene, până la termenul-limită din 16 iulie 2009 nu se făcuse nimic.
Şi mai grav este că nici azi, la 60 de zile de la depăşirea termenului-limită, lucrurile nu se prezintă mai bine. Adică legea este încălcată în continuare.
Proiectul tehnic de închidere – încă nefăcut
Proiectul tehnic pentru închiderea vechiului depozit trebuia depus la Mediu până în data