Ca stat membru al UE, România beneficiază de fonduri pentru modernizarea administraţiei şi instituţiilor publice, pentru reabilitarea drumurilor, restaurarea monumentelor istorice sau construcţia unor obiective turistice.
1 /.
Totuşi, în vreme ce mediul privat e gata să devină dator vândut pe la bănci pentru a lua bani europeni, mediul public încă sondează piaţa. O privire scurtă aruncată pe paginile de internet a Autorităţilor de management în domeniul fondurilor europene scoate la iveală că administraţia şi instituţiile publice nu se înghesuie să acceseze fonduri europene.
Drumurile, de la regional la local
Prin programul Operaţional Regional, Axa 2, autorităţile locale pot accesa fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor. Potrivit informaţiilor publicate pe inforegio.ro, au fost contractate 73 de proiecte. Dintre acestea, pentru valorificarea potenţialului turistic au fost doar câteva proiecte, cum ar fi cel din Alba, cu o valoare de aproape 28 de milioane de lei. Proiectul presupune reabilitarea infrastructurii de transport din Valea Aiud.
Un alt proiect care ar trebui să faciliteze accesul turiştilor este cel care va permite reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere în staţiunea balneară Amara. Valoarea acestuia este peste 17,6 milioane de lei.
Parteneriatele între administraţiile publice sunt puţine, dacă ne uităm la lista de proiecte: majoritatea se opresc la limita de judeţ. De aceea, colaborări de genul celei dintre autorităţile din Murighiol şi Mahmudia este un exemplu pozitiv.
Numai cinci-s norocoase
De asemenea, autorităţile pot obţine finanţări şi pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente a spitalelor, şcolilor sau a centrelor pentru persoane vârstnice. Până la această dată, au fost contractate doar 14 proiecte, din care două nu