Marile companii din pietele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) continua sa aiba un nivel redus de lichiditate fata de cele din pietele dezvoltate, din cauza fluxurilor insuficiente de capital si dinamicii nefavorabile din piata creditelor, se arata intr-un studiu al agentiei de evaluare financiara Fitch citat de NewsIn. Nivelul de lichiditate al companiilor din regiunea EMEA este afectat de fluxurile reduse sau negative de capital si de dinamicile din pietele locale de credite si obligatiuni, unde finantarea tinde sa fie acordata pe termen scurt.
"Studiul arata ca intre 35% si 40% dintre companiile din economiile emergente ale regiunii EMEA au pentru 2010 si 2011 un punctaj redus la capitolul lichiditate. Firch prevede ca fluxurile de capital operational si resursele externe de numerar ale acestor companii sunt insuficiente pentru a acoperi scadenta anuala a datoriilor in 2010 si 2011 fara a reinnoi liniile de creditare deja deschise sau fara a acumula noi datorii", a declarat John Hatton, director de credite in cadrul Fitch.
In Rusia si Turcia, unde previziunile studiului sunt afectate de opinia Fitch ca actualele linii de creditare pe termen scurt nu vor fi reinnoite, agentia de reting atrage atentia ca marile companii s-ar putea bucura macar de un tratament preferential la distribuirea capacitatii de creditare a bancilor.
Companiile din tarile emergente din regiune sunt expuse la situatia de ansamblu a sistemului bancar local, care, aflat in dificultate la randul sau, va reduce finantarea.
Riscurile legate de lichiditate sunt mai mici pentru companiile cu un profil international, care au acces continuu la finantare pe termen lung in valuta, potrivit Fitch. Marile companii din pietele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) continua sa aiba un nivel redus de lichiditate fata de cele