Premierul Emil Boc a angajat ieri raspunderea Guvernului in fata Parlamentului pe legea salarizarii unitare, legea educatiei nationale si legea de restructurare a agentiilor guvernamentale, dar "fractura" nu s-a produs intre putere si opozitie, ci chiar in sanul majoritatii de guvernare. Practic, aproape trei sferturi din Parlament (PSD, PNL, UDMR) a fost ostil angajarii raspunderii.
UDMR inca examina aseara ipoteza semnarii unei motiuni de cenzura alaturi de liberali, intrucat, potrivit presedintelui executiv al formatiunii, Kelemen Hunor, "legea salarizarii unitare este varza".
Fierberea cea mare s-a produs insa la PSD. Social-democratii au examinat ieri toate posibilitatile de blocare a angajarii raspunderii Guvernului, plecand de la ipoteza sustinerii unei motiuni de cenzura initiate de PNL si UDMR pana la boicotarea sedintelor de angajare a raspunderii (angajarea se face separat pentru fiecare proiect), astfel incat, in lipsa cvorumului de sedinta (50% din numarul parlamentarilor), demersul sa fie amanat.
PSD, strans cu usa
Pana la urma, PSD a ramas in sala (la inchiderea editiei angajarea se facuse doar pe legea educatiei) asigurand cvorumul de sedinta (liberalii nu au fost prezenti), dar acest lucru nu inseamna ca social-democratii sunt devotati demersului premierului.
Insa chiar gestul PSD arata cat de constrans de situatie este acest partid care are, pana la urma, jumatate dintre membrii Executivului. Seful PSD a argumentat ca, in acest moment de criza, escaladarea conflictului politic ar fi iresponsabila, dar a acuzat "presiunea" la care este supus partidul sau. PSD a sustinut ieri ca nici nu cunoaste varianta finala a legilor pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea, varianta care, de altfel, ieri la pranz, cu cateva ore inainte de angajarea raspunderii, nu era facuta publica. PSD a pus intreaga situatie pe seama lui T