Singura metoda prin care increderea poate reveni in sistemul bancar este supunerea creditorilor de pe continent la teste de stres si publicarea acestora. Fara aceasta masura creditarea va ramane in continuare paralizata, crede economistul-sef al BERD.
Revenirea din recesiune a Europei de Est ramane inca sub semnul riscului din cauza amenintarii unei noi crize financiare ce planeaza asupra regiunii. O noua perioada tulbure este favorizata de lipsa de transparenta din sectorul bancar care reduce nivelul increderii in interiorul sistemului si mentine paralizat procesul de creditare, potrivit economistului-sef al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, scrie Bloomberg.
Sistemul bancar al Europei de Est "nu este la adapost" si "inca mai exista posibilitatea" ca regiunea sa fie victima unei crize financiare, a mai adaugat Berglof.
A doua criza financiara bate la usa
Institutia de credit a pus la punct proiecte menite sa sprijine statele foste membre ale URSS dupa incheierea Razboiului Rece.
Eforturile BERD s-au alaturat si eforturilor internationale de a limita impactul crizei financiare asupra Europei de Est, incercand sa convinga bancile vestice sa isi mentina investitiile in regiune si sa contribuie la completarea unui deficit de finantare estimat la 200 de miliarde de dolari (137,6 mld. euro). Evitarea celei de-a doua crize financiare in regiune este "elementul cheie" al procesului de iesire din criza, a spus Berglof.
"Exista unele indicii potrivit carora cererea in Europa de Vest isi va reveni, iar Estul va beneficia de pe urma evolutiei pozitive, insa cea mai mare amenintare este ca starea de sanatate a sistemului financiar se deterioreaza din nou", a spus el.
Din ce in mai multe persoane se tem ca rezultatele eforturilor internationale intreprinse pentru insanatosirea sistemului financiar in