Este mai riscant sa crezi ca gata, criza s-a terminat si sa nu fie de fapt asa, decat sa te astepti sa mai dureze si totusi sa se incheie, crede Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
"Multi isi leaga sperantele de trimestrul III, dar daca nu vor fi confirmate, trimestrul I din 2010 va arata fundamental diferit. Nu sunt convins ca vedem toate efectele crizei si ca putem spune 'ce era mai rau a trecut', iar in cazul in care criza va continua nu este exclus ca anul viitor sa vedem tranzactii de consolidare pe diferite piete, inclusiv in sectorul bancar, unde exista o capacitate care trebuie restransa. "
De altfel, finantarea unor achizitii ar putea fi principala destinatie a unor cereri de credite noi in sectorul corporate, pentru ca in rest nu se mai fac investitii in capacitati noi de productie si nici in real-estate.
"Este clar ca se cauta tranzactii pe piata, oportunitati de consolidare. Criza nu a fost insa destul de dura sau destul de lunga pentru a forta asemenea miscari. Multi au supravietuit pana acum cu vanzari mai mici, cu taieri de costuri si doar daca ajung cu afacerile la minimum minimorum si isi pierd orice speranta vor fi gata sa vanda", spune Van Groningen. Cat priveste lunile urmatoare, el considera ca nu se poate face abstractie de situatia politica: "In trimestrul IV vor fi facute eforturi pentru a se evita sa apara neplaceri, insa marea intrebare este ce va urma in trimestrul I."
Seful Raiffeisen crede ca principala lectie a crizei, si pentru banci, si pentru clientii lor, este ca nu e bine sa te indatorezi la maximum incercand sa gestionezi riscuri care de la un punct incolo nu mai pot fi gestionate.
"Pentru bancile din Romania nu este bine sa se mai bazeze pe refinantare din strainatate si este important sa fim mai echilibrati pe raportul credite/depozite, asa cum pentru companii lectia este ca nu