Ultima parte a discursului de ieri seara pe care Traian Basescu l-a tinut in Parlamentul Romaniei cuprinde 22 de puncte (“priorităţile pe termen mediu pe care eu le voi susţine cu argumente şi public şi în relaţia cu partidele, dar şi în relaţia cu Guvernu”).
Citeva dintre ele:
1. Reforma Constituţională, necesară pentru trecerea la parlament unicameral, clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, pentru stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice, pentru clarificarea calităţii de mediator a preşedintelui între puterile statului, dar şi între puterile statului şi societate. Stimaţi membri ai Parlamentului, aş vrea să vă dau o explicaţie legată de parlamentul unicameral. Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, practic, România va mai avea o Cameră la Bruxelles şi Strasbourg. Pentru că Parlamentul de la Strasbourg, Bruxelles, depinde unde îşi ţine şedinţele, devine coparticipant la executarea puterii alături de Consiliul European şi de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că foarte frecvent, sau de fiecare dată, conform Tratatului, ori de câte ori va trebui adoptată o decizie a Parlamentului European va trebui consultat Parlamentul naţional, ceea ce implică un parteneriat între Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul European.
2. Un al doilea obiectiv care mi se pare extrem de important, în reforma statului este legat de reforma sistemului de pensii, pentru ca acesta să devină echitabil prin aplicarea principiului contributivităţii.
3.Un al treilea obiectiv care ar trebui să fie prioritar este elaborarea Codului Asistenţei Sociale necesar deoarece în momentul de faţă există peste 202 drepturi de asistenţă socială, reglementate prin 179 de acte normative. Există segmente importante de beneficiari care nu se află în categoria persoanelor care să necesite protecţie socială specială. Aici aş vrea să fac o pre