Statisticile economice ale Chinei arată strălucitor. În spatele lor însă, s-ar putea ascunde o economie îndatorată şi cu active supraevaluate. Un articol surprinzător a apărut în urmă cu câteva săptămâni în ,,People’s Daily“, ziarul de stat din China. Acesta relata cum cetăţenii chinezi luau în derâdere o statistică guvernamentală, în urma căreia reieşise că salariile au crescut cu un neverosimil procent de 13%. Investitorii pe piaţa chineză ar trebui să ia aminte: atunci când ziarul-portavoce al Partidului Comunist din China pune sub semnul întrebării statisticile economice ale ţării, cu toţii trebuie să fie cu ochii în patru!
Oficial, China merge înainte cu toate motoarele turate. Biroul Naţional de Statistică a raportat un Produs Intern Brut (PIB) mai mare cu 7,1%, în prima parte a anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. În spatele acestor cifre se ascunde, însă, o creştere fără precedent a masei monetare din economia chineză. Contribuţia Chinei la revenirea economiei mondiale a fost substanţială ,,pentru că, efectiv, nu există creştere în nici o altă parte a lumii“, explică Michael Lewitt, editor al HCM Market Letter. O poticnire a economiei chineze ar îndepărta unul dintre stâlpii de bază ai revenirii economice la nivel mondial.
Dacă economia Chinei se poticneşte serios, s-ar putea ajunge chiar la devalorizarea monedei naţionale, ceea ce ar putea fi începutul unei spirale a devalorizărilor în toată lumea, şi alte ţări începând să-şi protejeze exporturile prin ,,ieftinirea“ monedei. Cât este de probabil un asemenea scenariu? Ultima oară s-a întâmplat în Marea Depresiune. Pe vremea aceea, spune Edwards, ,,ţara care aştepta cel mai mult până să devalorizeze moneda naţională era cea care avea parte de cea mai groaznică recesiune“.