Nicio vizită la Berlin fără Potsdam! E sfatul pe care-l veţi primi de la toţi cei care au colindat Germania. Şi asta pentru că orice călător e uimit de minunile reşedinţei de odinioară a împăraţilor Imperiului Germanic. Nu-i întrebaţi pe localnicii din Potsdam „unde e palatul?“. Veţi părea un ignorant. Celebru pentru reşedinţa Sanssouci, oraşul-grădină se poate lăuda însă cu 20 de palate, socotindu-le şi pe cele din împrejurimi. „Din Berlin la Potsdam merge/Drum de fier, precum se ştie“, scria Mihai Eminescu. Urmând indicaţiile poetului, cândva călător prin Germania la clasa a III-a, am luat S-bahn-ul S1 de la staţia Friedrichstrasse, pregătită pentru un drum de cel mult 45 de minute. Punctul terminus: Potsdam, capitala de astăzi a landului Brandenburg. Chiar dacă ghidurile de călătorie recomandă această destinaţie pentru perioada mai-octombrie - sezon în care sunt deschise toate palatele -, frigul nordic al zilei de 2 ianuarie nu m-a dezarmat. Aflasem de la cunoscători că nu se face să ratezi Potsdamul, mai ales dacă te afli la câţiva kilometri distanţă.
O grădină sub zăpadă
Aşezată între lacuri şi păduri, vechea reşedinţă a împăraţilor Imperiului Prusac aştepta cuminte sub zăpadă. Prima de anul acesta, prima şi pentru mulţimea de turişti asiatici care invadaseră oraşul de la prima oră a dimineţii. Odată cu ei mi-am scos aparatul de fotografiat, la adăpostul unui autobuz încălzit, încercând să iau acasă măcar puţin din uriaşa grădină-oraş acoperită de zăpadă.
În câteva minute urma să mă trezesc brusc în faţa cozii de la intrarea în Palatul Sanssouci. Inconvenientul a fost dat uitării imediat ce mi-am pus pâslarii, accesoriu obligatoriu pentru a traversa camerele unui palat altădată interzis până şi soţiei suveranului, darămite altor femei. Încăperile Schloss Sanssouci - palatul „fără griji“-, construit în stil „Rococo fred