Incep trei zile complicate pentru politica din Romania, pentru ca niciunul dintre partide nu poate muta decisiv, fie din cauza constrangerilor electorale, fie din cauza configuratiei politice.
PD-L a actionat prin asumarea raspunderii, fortand mana PSD si aruncand mingea in terenul opozitiei, atat cea oficiala, cat si cea din interiorul coalitiei.
PSD "se sacrifica"
Dupa un suspans ascunzand aprige lupte interne, PSD s-a hotarat. S-a sacrificat inlacrimat pe altarul patriei si al stabilitatii politice si a acceptat asumarea raspunderii guvernului pe cele trei legi pe care le socoteste partial gresite. PSD anunta insa ca va modifica legile in urmatoarele luni pentru a le corecta.
Dar cine a facut aceste legi proaste? Cele mai contestate proiecte sunt semnate de ministrii PSD Ecaterina Andronescu si Marian Sarbu. N-au fost ascultati sau Emil Boc a trecut peste vointa lor? Cat timp nu au demisionat si-au asumat produsul finit.
Si cum poate un partid, o parte a puterii, sa-si asume raspunderea pe legi in care nu crede? Vorbim despre legi esentiale, in domenii cheie si de o procedura esentiala pentru politicienii la guvernare. Pentru ca Emil Boc nu a vrut sa dea inapoi de la asumare si nu din vina lui, ci cu degetele in usa Palatului Cotroceni, ar fi raspunsul lui Mircea Geoana. Atunci de ce nu a plecat PSD de la guvernare? Ca sa nu-i dea satisfactie lui Traian Basescu, care exact asta urmarea, ne explica Mircea Geoana.
Pai daca e asa, ar insemna ca pentru PSD obsesia anti Basescu este mai puternica decat orice credinta si orice principiu, mai presus de interesul national pe care, potrivit PSD, aceste legi nu-l servesc.
E adevarat ca PSD a fost impins la limita si nici PD-L, nici Traian Basescu n-ar fi plans dupa el daca parasea acum guvernarea. Dimpotriva! Insa social democratii au avut cu