Somaj record, creditare in stagnare, piata imobiliara la pamant si o inversare a puterilor economice mondiale: astfel stau lucrurile la un an dupa caderea bancii Lehman Brothers, moment considerat drept inceputul celei mai mari crize economice din ultimii 70 de ani.
Averea mondiala a scazut cu 11,7 procente, din cauza recesiunii, ajungand la nivelul de 92,4 trilioane de dolari, potrivit unei analize a Boston Consulting Group. Pentru a se ajunge inapoi la nivelul din 2007, ar fi nevoie de sase ani de crestere.
America de Nord, in special Statele Unite, a avut cel mai mult de pierdut, din acest punct de vedere, raportand o scadere a valorii activelor de 21,8 procente, pana la nivelul de 29,3 trilioane de dolari.
De asemenea, Elvetia si zona Caraibelor au fost afectate puternic, activele scazand la 6,7 trilioane de dolari, in 2008, fata de 7,3 trilioane de dolari, in 2007, un declin de opt procente.
Desi averea europeana a scazut cu 5,8 procente, a intrecut America de Nord, ajungand la nivelul de 32,7 trilioane de dolari. In schimb, America Latina a raportat o crestere de trei procente, de la 2,4 trilioane de dolari, in 2007, la 2,5 trilioane de dolari, in 2008.
Potrivit studiului, citat de Reuters, nu se va ajunge la nivelul de 108,5 trilioane de dolari, care se inregistrat in 2007, pana in 2013.
Odata cu scaderea averii la nivel global a scazut, evident, si numarul milionarilor in dolari, cu 17,8 procente. Astfel, mai exista doar noua milioane de milionari in lume, cei mai multi locuind in Statele Unite, adica 3,9 milioane. Insa cea mai mare densitate de milionari se afla in Singapore, 8,5 procente din populatia sa detinand cel putin un milion de dolari.
China isi sporeste influenta
Criza a priit Chinei, sunt de parere analistii economici. Datorita reactiei rapide in fata re