Colaborarea dintre PSD şi PD-L Constanţa a lipsit cu desăvârşire # Încă de la început, parteneriatul s-a dovedit a fi şubred şi presărat cu ameninţări care dovedesc că cele două formaţiuni nu se mai doresc
Destrămarea coaliţiei PSD - PD-L a revenit pe tapet. Apropierea alegerilor prezidenţiale a reîncins spiritele între social-democraţi şi democrat-liberali. La nivel judeţean, colaborarea PSD - PD-L n-a existat şi nu va exista vreodată. Puterea obţinută de pesediştii tomitani în urma alegerilor locale le-a permis preluarea deconcentratelor preferate, ignorând cererile îndreptăţite ale pedeliştilor.
Încă din vara anului trecut, atât liderii PSD, cât şi cei ai PD-L îşi revendicau drepturile de a forma viitorul Guvern. Unii se bazau pe numărul de voturi atrase la alegerile locale, ceilalţi - pe numărul mandatelor de primari obţinute, dar ambii erau conştienţi că nu vor deţine majoritatea în Parlament. Într-un final, „compromisul în interes public" a primat, iar duşmanii politici declaraţi şi-au dat mâna.
După alegerile parlamentare din noiembrie 2008, social-democraţii şi democrat-liberalii au convenit să formeze coaliţia intitulată sugestiv „Parteneriat pentru România, 2008 - 2012". Pe 14 decembrie 2008, conducerile PD-L şi PSD au aprobat protocolul de constituire a coaliţiei pentru asigurarea guvernării.
Exact după o lună, liderii centrali ai PD-L şi PSD au stabilit algoritmul de împărţire a funcţiilor de şefi ai instituţiilor publice din judeţe, partidul care deţine preşedinţia CJ având nu numai dreptul de a desemna prefectul, ci şi de a alege primul funcţia dorită de pe lista posturilor.
Parteneriat şubred
La nivel judeţean, prima rundă de negocieri între PSD şi PD-L Constanţa a avut loc pe 23 ianuarie. Echipele de negociere au reunit la aceeaşi masă pe Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristinel Dragomir, Tit Liviu Brăil