Numărul persoanelor care nu au un loc de muncă va ajunge în 2010 la cel mai înalt nivel înregistrat în istoria de după cel de al Doilea Război Mondial, anunţă OECD, aruncând multe familii în groapa sărăciei. Familiile care au copii sunt cele mai expuse sărăciei.
Organizaţia reuneşte 30 de state la nivel mondial, respectiv Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Irlanda, Japonia, Korea, Luxemburg, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Reconversia profesională, o soluţie eficientă
Guvernele statelor lumii trebuie să răspundă prompt cu măsuri concrete pentru a limita costurile sociale şi economice generate de şomaj. În primul, administraţiile trebuie să se asigure că persoanele care au nevoie de indemnizaţiile de şomaj sau de sprijin financiar pentru supravieţuire au acces la aceşti bani, rapid.
În al doilea rând, experţii OECD recomandă guvernelor să se implice în reconversia profesională a şomerilor, dublată de prelungirea duratei legale în cadrul căreia şomerii primesc bani de la stat. Totuşi, şomerii nu trebuie încurajaţi să stea departe de piaţa muncii, în aşteptarea banilor de la stat.
De asemenea, guvernele trebuie să găsească pârghiile necesare prin care forţa de muncă să poată fi folosită eficient atunci când economia mondială va ieşi din criză. OECD recomandă în acest sens ca numărul pensionărilor anticipate să fie diminuat, iar persoanele cu dizabilităţi să fie încurajate şi susţinute pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Copiii, sub spectrul şomajului
Potrivit raportului OECD, care va fi prezentat miniştrilor Muncii din statele membre la finele lunii septembrie, numărul de firme nou create concurează cu