De la 1 septembrie sunt tratate patru tipuri de cancer, după o serie de protocoale terapeutice. Până acum, pentru cancerul de sân, de colon, de col uterin şi de prostată nu existau reguli terapeutice stricte. Medicii oncologi decideau ce tipuri de terapii să aplice în absenţa unor ghiduri de practică medicală cu privire la paşii tratamentului pentru cancer. Începând cu 1 septembrie, toţi medicii oncologi vor fi nevoiţi să urmeze anumite etape în aplicarea tratamentului, de la metodele de investigare până la tehnicile şi terapiile cu medicamente sau chirurgicale ce trebuie folosite, în funcţie de tipul de cancer şi de stadiul acestuia.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii explică introducerea protocoalelor pentru aceste tipuri de cancer prin nevoia de standardizare a actului medical. „Bolnavii de cancer trebuie să fie trataţi la fel, atât în cadrul Institutului Oncologic din Bucureşti, cât şi în cadrul secţiei de oncologie a unui spital din, să spunem, Reşiţa”, explică Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Porivit oficialului, schimbarea majoră pe care au adus-o protocoalele terapeutice este aceea că bolnavii vor beneficia de tratament prin respectarea unor paşi precişi. „Medicii nu vor mai putea recomanda un tratament de ultimă generaţie fără să fi încercat, mai întâi, tratarea cancerului cu medicamente stabilite în protocol drept primă opţiune de tratament”, explică Oana Grigore.
Protocoalele, contestate de pacienţi
Deşi ghidurile terapeutice presupun standardizarea tratamentului, adică respectarea aceloraşi reguli în orice secţie de oncologie din ţară, reprezentanţii bolnavilor de cancer spun că acestea pot îngreuna şi mai mult accesul pacienţilor la tratamentele de ultimă generaţie.
„Ideale ar fi protocoalele de tratament care să permită lejeritatea medicului în aleger