Producţia siderurgică din România s-a prăbuşit cu 61% în primul semestru, scădere fără precedent în ultimii patruzeci de ani, şi nu va reveni la nivelurile din perioada 2004-2007 mai devreme de 10-12 ani. "Dacă e vreodată să mai atingem o producţie anuală de şase milioane de tone de oţel (media din perioada 2004-2007, n.r.), un termen optimist ar fi de 10-12 ani", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Călae Mândru, director în Asociaţia Română a Distribuitorilor de M
Producţia siderurgică din România s-a prăbuşit cu 61% în primul semestru, scădere fără precedent în ultimii patruzeci de ani, şi nu va reveni la nivelurile din perioada 2004-2007 mai devreme de 10-12 ani.
"Dacă e vreodată să mai atingem o producţie anuală de şase milioane de tone de oţel (media din perioada 2004-2007, n.r.), un termen optimist ar fi de 10-12 ani", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Călae Mândru, director în Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), cu o cotă de 35% din totalul vânzărilor de produse siderugice din România.El a adăugat că estimarea se bazează atât pe efectele crizei, cât şi pe politicile şi strategiile unor grupuri internaţionale producătoare de oţel, aplicate capacităţilor de producţie din România.
Mândru a dat ca exemplu grupul ArcelorMittal, care a închis unele din capacităţile de producţie de la Galaţi şi Hunedoara.Potrivit sursei citate, consumul intern de oţel ar putea reveni mai devreme faţă de termenul de 10-12 ani estimat pentru producţie, susţinut de importuri, ca urmare a necesarului de lucrări existent în România.
Consumul se va reduce cu 49% în acest an
În primul semestru, producţia siderugică a scăzut cu 61%, de la 2,84 milioane tone la 1,08 milioane tone. La nivelul întregului an, ARDIMET estimează că producţia se va contracta într-un ritm mai redus, cu 53%, de la 4,9 milioane tone la 2,3 milioane de ton