Autorităţile române sunt în discuţii avansate cu Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazakhstan, în ceea ce priveşte posibila aprovizionare cu gaze din aceste ţări pentru gazoductul Nabucco, potrivit lui Tudor Şerban, secretar de stat din Ministerul Economiei, citat de NewsIn. Şerban consideră că România are avantajul de a fi o ţară cu ieşire la Marea Neagră. „Am închis cercul cu toate ţările din jurul Mării Caspice. Suntem în discuţii avansate cu Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazakhstan, iar aceste ţări şi-au manifestat dorinţa de a participa şi în proiecte pe teritoriul nostru, cum a fost cazul Kazakhstan-ului, pentru proiectul oleoductului Constanţa-Trieste‟, a spus secretarul de stat.
Reorganizarea sectorului energetic
Mai mult, el spune că Ministerul Economiei a făcut o evaluare a societăţilor pe care le are în portofoliu. „ În ceea ce priveşte cele două companii care vor rezulta în urma reorganizării sectorului energetic, o problemă pe care trebuie să o urmărim în viitor este să găsim soluţii pentru creşterea eficienţei acestor companii", a adăugat Şerban.
Proiectul Nabucco va lega Marea Caspică de Austria, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria şi va ajunge până în apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten). Ea va avea o lungime totală de 3.300 de kilometri. În prezent, acţionarii consorţiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS şi RWE. Capacitatea planificată pentru etapa finală de dezvoltare este de 31 de miliarde de metri cubi. Investiţiile totale cumulează, în prezent, 7,9 miliarde de euro. Nabucco ar putea fi dată în folosinţă în 2014.