Prima salină de suprafaţă din judeţul Constanţa, realizată în scop terapeutic, a fost inaugurată, miercuri, în municipiul Constanţa, iar aici se vor putea trata persoanele care suferă de diverse afecţiuni ale aparatului respirator, infecţii ORL şi alergii de sezon, transmite Mediafax.
Administratorul Salinei Marea Neagră, Aurora Ruşa, a declarat, miercuri, la inaugurarea salinei, că investiţia se ridică la 80.000 de euro, iar durata de realizare a lucrărilor a fost de două luni.
Pentru realizarea salinei au fost aduse peste 50 de tone de sare de la Slănic Prahova. Bulgării de sare au fost montaţi de către echipa inventatorului Nelu Roman, care deţine la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) brevetul de inventator al microsalinei artificiale de suprafaţă.
Salina are două încăperi în care pot intra 30 de persoane în acelaşi timp. Durata unei şedinţe este de o oră, costul fiind de 20 de lei. Pentru un tratament complet este nevoie de cel puţin 15 asemenea şedinţe.
Inventatorul Nelu Roman, prezent la inagurare, a afirmat că în această salină pot fi tratate afecţiuni ale aparatului respirator, infecţiile ORL, alergiile de sezon sau disfuncţii ale tiroidei. Tratamentul la salină nu este recomandat persoanelor care au hipertensiune severă, boli ale sângelui în faza acută, boli contagioase sau tuberculoză activă.
Nelu Roman a inaugurat prima salină artificială în anul 2005, în Târgu Mureş, iar de atunci a mai deschis şi altelte, printre oraşele unde există asemenea centre de tratament numărându-se Tulcea şi Braşov.