Liderii celor două partide au anunţat oficial că vor depune moţiune de cenzură pe legea salarizării unitare. Parlamentarii PNL şi UDMR lucrează deja la textul care ar putea doborâ Guvernul. Pentru aceasta însă, liberalii şi udemeriştii ar avea nevoie şi de sprijinul PSD sau PD-L, care ar vota practic împotriva propriilor oameni. Aşa cum anunţaseră şi ieri, după asumarea răspunderii în Parlament de către Emil Boc, PNL şi UDMR au căzut de acord pentru depunerea unei moţiuni comune de cenzură. Însă, nu pentru toate cele trei pachete de legi, ci doar pentru salarizarea unică din sistemul bugetar. Anunţul a fost făcut oficial în conferinţe de presă organizate aproape simultan, de Crin Antonescu, liderul PNL, şi Marko Bella, preşedintele UDMR.
"După o analiză detaliată am hotărât să depunem înmpreună o moţiune de cenzură. Altfel, ar fi bizar, aşa cum şi asumarea răspunderii pentr trei legi care nu au nicio conexiune este o bizarerie", a afirmat Marko Bella, liderul UDMR. Cele două partide care au format Coaliţia moţiunii ar trebui să depună documentul la Parlament cel mai târziu vineri, 18 septembrie.
Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă de Parlamnet şi astfel, să pice Guvernul Boc, coaliţia PNL-UDMR ar avea nevoie, pe lângă cele 121 de voturi ale parlamentarilor proprii, de încă 115 voturi. De unde ar putea atrage PNL şi UDMR majoritatea? PSD sau PD-L este un răspuns posibil. Sau, având în vedere că voptul este secret, poate chiar de la ambele partide, din partea parlamentarilor nemulţumiţi de Coliţia de guvernare.
Votarea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului Boc ar aduce însă un minus de imagine atât PSD, cât şi PD-L. Social-democraţii lui Mircea Geoană ar pierde controlul asupra Guvernului, care peste aproape două luni va organiza campania electorală pentru prezidenţiale, iar PD-L ar purta din nou stigamtul unei coa