Valul de tranzactii derulate de jucatorii straini in octombrie anul trecut a urcat tranzactiile derulate pe piata valutara de la Bucuresti pana la un varf istoric de 59,1 miliarde de euro.
Spre comparatie, intre februarie si iulie volumele oscilasera intre 33 si 37 de miliarde de euro, urcand la aproape 43 de miliarde de euro in septembrie, cand strainii incepusera sa se pozitioneze pentru atacul impotriva leului.
Produsul Intern Brut a fost in 2008 de aproape 137 de miliarde de euro.
Volumele au fost alimentate in octombrie inclusiv de operatiunile masive derulate de BNR, care a vandut valuta atat prin intermediul a doua banci locale, cat si direct, pentru a contracara atacul jucatorilor straini.
Oficialii bancii centrale au subliniat atunci ca strainii si-au pregatit atacul, diviziile de analiza ale marilor banci lansand mai multe rapoarte prin care subliniau slabiciunile leului, in timp ce dealerii lor faceau pariuri impotriva monedei.
In noiembrie si decembrie volumele au scazut din nou la niveluri de 33 de miliarde de euro, in conditiile in care toti jucatorii erau in expectativa.
De altfel, incepand din noiembrie, volumele tranzactionate au intrat pe o panta descendenta din punctul de vedere al dinamicii anuale, trend care se mentine si in prezent.
Episodul de volatilitate din ianuarie, cand leul a atins minime istorice, a adus o urcare a volumelor la 40 de miliarde de euro, desi transferurile au ramas sub nivelul din ianuarie 2008.
Dealerii explica scaderea volumelor tranzactionate in 2009 prin lipsa de interes a jucatorilor straini, care au fost descurajati de interventiile BNR, care au pus un plafon clar pentru cresterea cursului, reducand astfel si marja de castig din speculatii.
Pe de alta parte, scaderea dramatica a vanzarilor de credite a influentat si piata valutara, in conditiile in care multi clienti c