Fara creditele bancilor, tranzactiile de sute de milioane de euro devin istorie pentru consultantii in fuziuni si achizitii, in timp ce fondurile de private equity trebuie sa munceasca mai mult si sa scoata mai multi bani din buzunare pentru a-si finanta investitiile.
"Este dificil sa avem activitate de M&A in absenta unor sabloane de crestere economica si fara acces la finantare. Cum leverage-ul (cresterea rentabilitatii in in-vestitii prin utilizarea banilor imprumutati - n.red.) a iesit din peisaj, investitorii va trebui sa munceasca mai mult si sa contribuie cu mai mult capital propriu in finantarea tranzactiilor", spune Ioana Filipescu, managing director la banca de investitii Raiffeisen Investment Romania.
Valoarea pietei de fuziuni si achizitii (M&A) a atins 1,1 mld. euro in primele opt luni ale acestui an, mai putin cu 75% fata de acelasi interval al anului trecut. Dupa o scadere de 16% pana la valoarea de 5,5 mld. euro, prabusirea pietei va accelera anul acesta pana la o valoare de 2 mld. euro si un minus de peste 60%.
Cel mai adesea, pretentiile ridicate ale antreprenorilor locali au fost invocate de fondurile de private equity drept piedici in calea semnarii unei tranzactii. "Asteptarile antreprenorilor sunt acolo unde trebuie sa fie. Fondurile de private equity trebuie sa invete ca banii trebuie munciti. De partea consultantilor, scaderea pietei de fuziuni si achizitii ar trebui sa aduca mai multa implicare in tranzactii", a adaugat Filipescu.
Pe de alta parte, scaderea valorii tranzactiilor de anul acesta va injumatati veniturile firmelor de consultanta. Potrivit estimarilor ZF, la un comision de succes cuprins intre 1 si 5% din valoarea tranzactiei, firmele de consultanta au incasat anul trecut venituri totale cuprinse intre 55 si 275 mil. euro. Anul acesta, veniturile totale vor scadea pana la 20 - 100 mil. euro. Peste 200 de p