SIF-urile se tranzactioneaza in prezent la valori reprezentand aproximativ jumatate din activul lor unitar de la finele lunii august, chiar daca actiunile de pe piata au urcat in ultimele luni mult peste avansurile de activ inregistrate de acestea.
In lunile martie-aprilie, cand SIF-urile au atins minime multianuale, actiunile lor se transferau pe piata la preturi reprezentand circa o treime din valoarea activelor pe care le aveau in portofoliu.
Valoarea activelor celor cinci SIF-uri era la finele lunii august de circa 1,5 mld. euro (6,7 mld. lei), in crestere cu circa 9% fata de luna precedenta. Cresterea se situeaza insa sub aprecierile inregistrate de SIF-uri in aceeasi perioada, cand indicele BET-FI a castigat 15,7%. Valoarea de piata a SIF-urilor se ridica in prezent la circa 792 mil. euro (3,38 mld. lei).
Cel mai ieftin SIF raportat la active este SIF Muntenia, care se tranzactioneaza la circa 45,7% din activul unitar de la finele lui august, la polul opus fiind SIF Moldova, al carei pret reprezinta circa 54,6% din activul lor unitar. SIF Transilvania a inregistrat in luna august un castig de 3,4 mil. euro (14,7 mil. lei), reprezentand cel mai mare profit dintre cele trei SIF-uri care si-au publicat pana ieri rezultatele lunare. La opt luni, SIF Transilvania avea un profit net de 29,1 mil. euro (124,4 mil. lei).
Dupa primele opt luni, SIF Oltenia continua sa inregistreze cel mai mare castig, respectiv de 46,3 mil. euro (197,6 mil. lei), in crestere cu 2,6 mil. euro (11,1 mil. lei) comparativ cu cel afisat in urma cu o luna. Profitul realizat de SIF Muntenia in august a fost de 0,9 mil. euro (3,7 mil. lei), astfel ca dupa primele opt luni societatea de investitii financiare a obtinut un castig net de 18,2 mil. euro (77,6 mil. lei), cel mai mic dintre cele cinci SIF-uri.
SIF-urile continua astfel sa inregistreze cresteri de profit co