Numărul celor care cerşesc zilnic pe străzile Piteştiului s-a redus, totuşi, la jumătate faţă de anul trecut, însă aceştia tot mai câştigă două-trei sute de lei pe zi.
Nu plătesc chirii, întreţinere, facturi şi, în ciuda aparenţelor, nu duc grija zilei de mâine, chiar şi pe timp de criză. Întind mâna pe stradă, apelând la mila trecătorilor, iar câştigul strâns la finalul lunii echivalează cu salariul directorilor de bancă. Ei sunt oamenii străzii, aurolacii, cerşetorii, care îşi duc veacul prin canale, numărând zecile de mii adunate de la cei milostivi.
Amenzi în valoare de 5.000 de lei pentru cerşetorie
Numărul celor care cerşesc în baruri, cluburi, pe străzi sau în intersecţiile din centrul Piteştiului a scăzut simţitor, faţă de anul trecut. Astfel, dacă în 2008, erau înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Argeş 150 de oameni ai străzii, la recensământul efectuat luna trecută, numărul celor care apelează la mila trecătorilor s-a redus aproape la jumătate. Explicaţia ar fi că străzile au început să fie curăţate cu legea în mână.
Codul Penal sancţionează cerşetoria cu închisoare de la o lună la trei ani, iar poliţiştii pot amenda contravenţional cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.
De asemenea, legea privind protecţia copilului îi sancţionează cu închisoarea de la un an la cinci ani pe părinţii care îşi obligă copiii să cerşească. „În ultimele luni, am aplicat amenzi în valoare de 5.000 de lei pentru cerşetorie“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Ionel Anghel, inspector la Agenţia Teriorială de Ordine Publică Argeş (ATOP).
Pe stradă au rămas, aşadar, „veteranii“, care nici nu se sperie de amenzi, nici nu acceptă instituţionalizarea. „Noi le oferim un adăpost, însă pur şi simplu nu vor să renunţe la cerşit. Am încercat să le găsim locuri de muncă la ADP. S-au dus la se