Sute de oraşe europene participă, de astăzi până marţea viitoare, la cea de-a opta ediţie a „Săptămânii Mobilităţii Europene“. Sursa: Sorin Antonescu
Anul acesta, manifestarea se axează pe contribuţia transportului urban la schimbările climatice, informează mobilityweek.eu.
Tema evenimentului - „Îmbunătăţirea climei în oraşe“- subliniază importanţa eforturilor depuse de autoriţăţile locale în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii prin promovarea mijloacelor de transport ecologice.
De fapt, Săptămâna mobilităţii îi încurajează pe europeni să renunţe la maşini şi să opteze, măcar pentru câteva zile, la mersul cu bicicleta sau pe jos, utilizarea mijloacelor de transport în comun, precum şi promovarea unor programe care presupun folosirea în codiviziune (car-sharing) şi în comun (car-pooling) a autovehiculelor particulare.
„Autoturismele personale sunt cele mai mari surse de emisie a gazelor cu efect de seră, care contribuie la schimbările climatice şi afectează calitatea vieţii urbane. De aceea, este important pentru autorităţile publice şi cetăţenii Uniunii Europene să adopte mijloace de transport mai durabile. Doar aşa vom contribui la reducerea impactului schimbărilor climatice şi la îmbunatatiirea condiţiilor de viaţa în oraşele noastre“, a declarat Stavros Dimas, Comisarul European pentru Mediu.
Deşi ziua „oficială“ fără maşini este 22 septembrie, în multe oraşe participante, evenimente pe această temă vor avea loc în toate cele şapte zile care urmează.
Astfel, în oraşul portughez Almada, Săptămâna mobilităţii va fi marcată, pe 18 septembrie, când locuitorii se vor bucura de bilete gratuite pentru mijloacele de transport în comun dacă dau la schimb materiale reciclabile (cutii de conservă, sticle de plastic etc.).
Budapest