Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat miercuri, citat de NewsIn, că autorităţile române se află în discuţii avansate cu Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazakhstan, în ceea ce priveşte posibila aprovizionare cu gaze din aceste ţări pentru gazoductul Nabucco. Citiţi şi:
România riscă prin implicarea în Nabucco
Europa contra Gazprom
Iranul vrea în Europa prin Nabucco
Rusia: South Stream este mult mai aproape de realizare decât Nabucco
Nabucco va lega Marea Caspică de Austria, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria, şi va ajunge până în apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) – având o lungime totală de 3.300 km. Nabucco ar putea fi dată în folosinţă în 2014.
" Am închis cercul cu toate ţările din jurul Mării Caspice. Suntem în discuţii avansate cu Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazakhstan, pentru importul unei cantităţii importante de gaze pentru gazoductul Nabucco. Dar, în acelaşi timp, aceste ţări şi-au manifestat dorinţa de a participa şi în proiecte pe teritoriul nostru, cum a fost cazul Kazakhstan-ului, pentru proiectul oleoductului Constanţa-Trieste. Avem avantajul că suntem o ţară cu ieşire la Marea Neagră ", a precizat Tudor Şerban.
Directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, a declarat la începutul lunii iunie a acestui an, pentru NewsIn, că producătorul naţional de gaze Romgaz a negociat şi va continua negocierile cu companiile din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazakhstan, pentru achiziţionarea de gaze naturale necesare conductei Nabucco.Directorul Departamentului de Proiectare şi Cercetare din cadrul Transgaz, Vlad Pavlovschi, a declarat în iunie 2008 căfiecărei ţări îi revine dreptul de a rezerva o capacitate maximă de două miliarde de met