Guvernele francez si rus discuta despre o posibila intrare a grupuui francez de electricitate EDF in proiectul gazoductului South Stream, concurent al europeanului Nabucco. Subiectul a fost abordat la Moscova cu ocazia vizitei premierului francez, FranIois Fillon, purtatorul de cuvant al premierului rus, Vladimir Putin, precizand ca Gazprom si EDF "vor semna un memorandum de cooperare" privind South Stream, care va lega Rusia de Europa. Potrivit cotidianului rus Kommersant, grupul francez va obtine 10% din actiuni in schimbul semnarii de acorduri pe termen lung privind livrarea de gaz rus pentru centralele electrice ale EDF.
South Stream prevede construirea unui gazoduct pe sub Marea Neagra, legand Rusia si Bulgaria, pentru a alimenta in special Austria, Italia si sudul Greciei. In acelasi timp, este concurentul lui Nabucco, proiectul european al unui gazoduct de 3.300 km, care va aduce gaz din Asia Centrala spre Europa, ocolind Rusia, si care va reduce dependenta UE de gazul rus.
Pentru a aduce gaz in Europa, Rusia are ca obiectiv strategic ocolirea Ucrainei. Pentru a primi gaz din Asia Centrala, UE are ca obiectiv strategic ocolirea Rusiei. Asa se explica cele doua proiecte rivale de transport al gazului, Rusia neadmitand sa fie exclusa din reteaua europeana. Prea putin intimidat de criza economica, gigantul public rus, Gazprom, lucreaza la proiecte ambitioase de expansiune, motivat de considerente politice si economice. Avand statut de "minister al relatiilor externe energetice", Gazprom este condus de alti factori decat profitul si, potrivit analistilor, in prezent are ca singur obiectiv torpilarea proiectului rival.
Compania Gaz de France a fost exclusa din proiectul Nabucco, Turcia votand "impotriva". Cand a fost semnat acordul Nabucco de catre cele patru tari europene (Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria) si Turcia, Kommersa