Asteptare. Deocamdata, suntem intr-o perioada de tatonare, chiar de scadere a valorilor acestor tipuri de proprietati.
Expertii imobiliari sustin ca, in privinta pietei rezidentiale din Romania, asistam la o mica agitatie declansata de Programul "Prima Casa". Totodata, ei sunt de parere ca, datorita segmentului relativ ingust de populatie caruia i se adreseaza programul, piata in ansamblu nu va suferi modificari majore. "Avand in vedere situatia economica in continuu regres, nu putem considera ca aceasta masura va avea ca efect cresterea valorii proprietatilor rezidentiale. Timidul impuls asupra cererii nu va avea aceleasi efecte precum cele din anii anteriori.
Atunci era vorba despre scaderea dobanzilor, prelungirea duratei creditului, insa in anii trecuti incurajarea cererii venea pe un trend crescator al economiei, respectiv o crestere accelerata a veniturilor", spune dr. Adrian Crivii, director general al companiei Darian. Acum, adauga specialistul, datorita situatiei economice - salarii stagnante, crestere exploziva a somajului - cererea solvabila este diminuata si fragila si este de asteptat sa scada si mai mult in cele ce urmeaza. "In acest context, suntem de parere ca urmeaza in continuare o scadere a preturilor, pana la o reasezare la niveluri adaptate realitatilor economice romanesti", mai spune expertul de la Darian.
Constructorii trebuie sa se adapteze
Pentru ca un ansamblu rezidential sa se vanda, pretul trebuie sa fie atat foarte bine adaptat la valoarea pietei in momentul respectiv, cat si adecvat facilitatilor, locatiei si finisajelor pe care le ofera. "In plus, in acest moment este foarte importanta adaptarea preturilor si modalitatilor de plata la conditiile pietei, insemnand preturi apropiate de cele pe care si le permit clientii si, mai ales, inlesnirea procedeelor de finantare", mai spune Valentin Tana