PNL şi UDMR se află la cea de-a doua moţiune, după ce, în mai, Parlamentul a respins-o pe cea intitulată „Marea păcăleală PSD-PDL“. Parlamentarii PNL şi UDMR vor depune, cel mai probabil astăzi, o moţiune de cenzură împotriva salarizării unitare, pe care Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea. Senatorii şi deputaţii PNL şi UDMR s-au reunit, ieri, pentru a elabora textul moţiunii. „Ne-am întâlnit şi am stabilit principalele capitole ale moţiunii, urmând să lucrăm separat până seara.
Mâine-dimineaţa vom avea consultări pe textele mai sensibile, iar după ora 16.00 cred că vom putea depune moţiunea“, a declarat deputatul liberal Eugen Nicolăescu. Ca urmare a deciziei UDMR, moţiunea de cenzură va viza doar unul din cele trei proiecte de lege pe care Executivul şi-a asumat răspunderea.
Un simplu exerciţiu democratic
„Guvernul a recurs la trei asumări ale răspunderii într-o singură zi, forţând la limită prevederile Constituţiei. Noi nu vrem să facem trei moţiuni de cenzură, una singură e de ajuns“, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad. El a adăugat că a fost aleasă ca temă a moţiunii legea salarizării unitare a bugetarilor, deoarece în acest act normativ „se regăsesc cele mai grave probleme“.
Reprezentanţii opoziţiei recunosc că moţiunea de cenzură are, practic, şanse nule să fie votată în Parlament şi să provoace căderea Cabinetului Boc. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu crede că moţiunea va trece pentru că PSD „va continua să se comporte în maniera“ avută la asumarea răspunderii. „Noi ne facem datoria de opoziţie. Avem obligaţia de a atenţiona asupra greşelilor Guvernului. Cred că de pe urma moţiunii vor câştiga cetăţenii, pentru că vor fi informaţi cu privire la ceea ce îi aşteaptă“, a spus şi liberalul Eugen Nicolăescu.
Şi liderul UDMR, Marko Bela, a admis că moţiunea nu