Menţinerea stabilităţii cursului leului a scos în ultimul an din rezerva Băncii Naţionale costat nu mai puţin de 4,5 miliarde euro, potrivit unei analize a ING. Perioada de referinţă luată în calcul de către specialiştii ING este septembrie 2008- septembrie 2009, concluzia fiind că menţinerea în continuare a cursului leului depinde doar de Banca Naţională. "Banca Centrală are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru câţiva ani de acum înainte, dacă doreşte, �
Menţinerea stabilităţii cursului leului a scos în ultimul an din rezerva Băncii Naţionale costat nu mai puţin de 4,5 miliarde euro, potrivit unei analize a ING.
Perioada de referinţă luată în calcul de către specialiştii ING este septembrie 2008- septembrie 2009, concluzia fiind că menţinerea în continuare a cursului leului depinde doar de Banca Naţională.
"Banca Centrală are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru câţiva ani de acum înainte, dacă doreşte, în special dacă ţinem cont de piaţa valutară subţire din România (un volum mediu lunar de numai 4 miliarde de euro în acest an, faţă de 13 miliarde euro în Ungaria, respectiv 21 miliarde euro în Polonia) şi de îmbunătăţirea sentimentului din pieţele financiare la nivel global, care sugerează că nu trebuie aşteptate presiuni negative puternice asupra leului, precum cele din octombrie 2008 şi de la începutul lui 2009", se spune în raportul ING, preluat de Mediafax.
Analiştii ING arată totodată că presiunile negative asupra monedei naţionale au fost mai slabe pentru România decât pentru Ungaria, unde a fost înregistrată, în luna octombrie a anului trecut, cea mai accentaută creştere a volumelor tranzacţionate (dintre cele trei ţări analizate).
În plus, piaţa monetară românească a avut cea mai puternică scădere a volumelor tranzacţionate în luna august a acestui an, de 60%,